U trendu

Gutereš: Do razgovora Putina i Zelenskog još daleko

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je još daleko mogućnost da budu održani direktni pregovori predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Gutereš je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da bi bilo važno stvoriti uslove za postizanje mira u skladu sa Poveljom UN, sa međunarodnim pravom, ali da, ako se razmišlja realno, misli da je ta mogućnost još daleko da će verovatno biti teško održati direktne pregovore između dva predsednika.

Dodao je da je spreman da pruži „dobre usluge“ kako bi olakšao takve pregovore, ali da njihovo održavanje zavisi od želja šefova dve države.

Prema oceni Gutereša, šanse za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve su i dalje minimalne.

„Jer vidim da su obe strane i dalje posvećene (svojim ciljevima). Čuli smo da je predsednik Putin rekao da će se operacija nastaviti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi. A čuli smo predsednika Zelenskog da namerava da oslobodi sve delove svoje zemlje koji su pod kontrolom Rusije. Tako da je očigledno – daleko smo od trenutka kada oba predsednika mogu da se sastanu“, zaključio je Gutereš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar