U trendu

Gutereš: Križa bez ukrajinske i ruske proizvodnje hrane

ABUDŽA – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas u Nigeriji da se problem globalne bezbednosti hrane ne može rešiti bez obnavljanja ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i đubriva na svetskom tržištu.

Prema njegovim rečima, ruska invazija na Ukrajinu u februaru uvećala je nestabilnost na finansijskim tržištima podizanjem cena roba i uticanjem na logistiku, uz potencijalno remećenje ekonomskog oporavka od posledica pandemije kovida u mnogim zemljama, uključujući i Nigeriju, prenosi Rojters.

„Naša analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stanje i pokreće trodimenzionalnu krizu koja razara globalne prehrambene, energetske i finansijske sisteme zemalja u razvoju“, rekao je Gutereš novinarima u Abudži, glavnom gradu Nigerije.

On dodaje i da „nema pravog rešenja za problem globalne bezbednosti hrane bez vraćanja poljoprivredne proizvodnje Ukrajine i proizvodnje hrane i đubriva Rusije i Belorusije na svetsko tržište, uprkos ratu”.

Gutereš je istakao da je odlučan da pospeši dijalog kako bi pomogao u postizanju tih ciljeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar