U trendu

Gutereš: Međunarodna zajednica da poveća podršku Libanu

BEJRUT – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas međunarodnu zajednicu da poveća svoju podršku Libanu.

„Smatram da međunarodna zajednica nije pružila dovoljnu podršku Libanu, Jordanu i drugim zemljama koje su otvorile svoje granice i srca da prihvate izbeglice“, izjavio je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim predsednikom Mišelom Aunom, a prenosi kineska agencija Sinhua.

Gutereš je drugog dana posete Bejrutu, s ciljem da se prikupi međunarodna pomoć za tu zemlju pogođenu krizom, rekao da libanski politički lideri nemaju pravo da budu podeljeni i paralizuju zemlju.

Njegovi komentari usledili su nakon sastanka sa predsednikom libanskog Predstavnickog doma Nabihom Berijem i posete luci, gde je položio venac na spomen obeležja za više od 215 ljudi stradalih u avgustu 2020. godine kada su eskplodirale uskladištene hemikalije.

„Upoznat sam sa voljom naroda da sazna imena odgovornih i želim da izrazim solidarnost sa svim žrtvama te tragedije“, izjavio je Gutereš.

Istovremeno je pozvao libanske lidere da rade na rešavanju ekonomske krize koja je izazvala siromaštvo u toj zemlji.

Mnogi Libanci krive za eksploziju korupciju i disfunkciju unutar političke elite koja je bila na vlasti tokom građanskog rata od 1975. do 1990. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.