U trendu

Gutereš osudio oživljavanje antisemitizma i pozvao na suprotstavljanje mržnji

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom sveta da se odlučno suprotstave mržnji i netrpeljivosti bilo gde u svetu.

On je govorio na komemoraciji povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta u Park Ist Sinagogi u Njujorku u utorak uveče, koja je zbog pandemije kovida-19 održana virtuelno.

Gutereš je rekao da ga je nedavno uznemirilo saznanje da je tek polovina odraslih širom sveta čula za holokaust, tokom koga je ubijeno šest miliona Jevreja, što je trećina tog naroda, i milioni drugih ljudi tokom Drugog svetskog rata.

Rekao je da je nedostatak znanja medju mladjim generacijama „još gori“.

„Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Sve vlade imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta“, rekao je Gutereš.

Generalna skupština je 2005. godine proglasila 27. januar, dan kada je sovjetska armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic, Medjunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.
Gutereš je rekao da o porastu antisemitizma, „najstarijeg oblika mržnje i predrasuda“, govore novi izveštaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, kao i držanje talaca prošle nedelje u sinagogi u Kolvilu, u američkoj saveznoj državi Teksas.

Širom sveta, rekao je Gutereš, jevrejski dečaci su upozoreni da ne nose kipu, tradicionalnu jevrejsku kapu u javnosti „iz straha da će biti napadnuti“.

On je pozdravio rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN kojom se osudjuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da „preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.