Gutereš: Ozbiljan udarac na demokratiju u Mjanmaru

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije je danas osudio vojnu akciju i današnji pritvor Aung San Su Ći i drugih političkih lidera u Mjanmaru i pozvao vojno rukovodstvo da poštuje volju naroda iskazanu na poslednjim izborima.

„Ovi događaji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratske reforme u Mjanmaru, svi relevantni lideri u državi trebalo bi odmah da započnu dijalog i da se uzdrže od bilo kakvog od nasilja i u potpunosti poštujući ljudska prava i osnovne slobode“, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Rojters.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.
Ovi događaji su usledili nakon što su prošle nedelje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.