U trendu

Gutereš: Prisilni nestanak metoda represije, terora. . .

NJUJORK – Prisilni nestanak, iako je strogo zabranjen zakonom o međunarodnim ljudskim pravima u svim okolnostima, nastavlja se koristiti širom sveta kao metoda represije, terora i gušenja neslaganja, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Povodom Međunarodnog dana žrtava prisilnih nestanaka, on je istakao da se to paradoksalno, ponekad koristi pod izgovorom suprotstavljanja kriminalu ili terorizmu.

Posebno su ugroženi advokati, svedoci, politička opozicija i branioci ljudskih prava, naveo je Gutereš u saopštenju objavljenom na sajtu UN.

Prisilni nestanak lišava porodice i zajednice prava da znaju istinu o svojim najmilijima, odgovornosti, pravde i obeštećenja, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, pandemija kovid-19 pojačala je agoniju i patnju prisilnog nestanka, ograničivši kapacitete za traženje nestalih osoba i istragu navodnog prisilnog nestanka.

Konvencija za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka neophodna je u pomaganju u suzbijanju ove kukavičke prakse, rekao je Guterš i dodao da je za to, međutim, potrebna volja i posvećenost onih koji imaju moć.

Države moraju da ispune svoje obaveze kako bi sprečile prisilni nestanak, tragale za žrtvama i istražile, procesuirale i kaznile počinioce, naglasio je Guterš.

Zajedno mžemo i moramo da okončamo sve prisilne nestanke, poručio je generalni sekretar UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.