U trendu

Gutereš: Rat u Ukrajini proizvodi krizu u mnogim zemljama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas pred Savetom bezbednosti da okončanje rata u Ukrajini postaje sve hitnije, navodeći da nova analiza UN ukazuje da su 74 zemlje u razvoju posebno ranjive na rast cena hrane, energenata i đubriva.

„Usled globalnog uticaja ruske potpune invazije na Ukrajinu, već vidimo da neke zemlje prelaze iz stanja ranjivosti u stanje krize, kao i znake ozbiljnih društvenih nemira. Plamen sukoba se podstiče nejednakošću i nedovoljnim finansiranjem. S obzirom da svi signali upozorenja svetle crveno, dužni smo da reagujemo“, rekao je Gutereš na sednici SB UN.

Gutereš je pozvao sve zemlje da ostave tržišta otvorena, da se odupru neopravdanim ograničenjima izvoza, da rezerve stave na raspolaganje zemljama u riziku od gladi i da se odazovu na humanitarne pozive za finansiranje.

Naveo je da međunarodne finansijske institucije moraju da pređu u vanredni režim rada i pozvao 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) i međunarodne finansijske institucije „da povećaju likvidnost kako bi vlade mogle da obezbede zaštitu za najsiromašnije i najugroženije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar