U trendu

Gutereš strepi da svetu preti širenje rata iz Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da se svet postepeno suočava sa izazovima sa kakvima se današnje generacije još nisu srele i izrazio bojazan od širenja rata dok se približava godišnjica invazije Rusije na Ukrajinu.

Gutereš je na Generalnoj skupštini UN rekao da su eksperti koji su procenili stanje u svetu u 2023. godini, postavili sat Sudnjeg dana na 90 sekundi do ponoći, najbliže do sada „totalnoj globalnoj katastrofi“.

On je ukazao na rat u Ukrajini, „bezizlaznu klimatsku katastrofu“, rastuću nuklearnu pretnju, širenje jaza između bogatih i siromašnih i na „epske geopolitičke podele“ koje potkopavaju „globalnu solidarnost i poverenje“.

U opširnom obraćanju Gutereš je pozvao 193 članice UN da promene gledište o donošenju odluka sa kratkoročnog razmišljanja koje je nazvao „neodgovornim“ i „nemoralnim“, na posmatranje šta će se sutra dogoditi i da smesta deluju.

On je rekao da se ove godine navršava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i da to treba da bude podsetnik da su temelji neotuđivih prava svih ljudi „sloboda, pravda i mir“.

Gutereš je kazao da promena koja je potrebna danas, mora početi mirom, i to od Ukrajine, gde se kako je rekao izledi za mir stalno smanjuju, a šanse za dalju eskalaciju i prolivanje krvi rastu.

„Plašim se da svet ne hoda u snu ka širem ratu, već da to radi širom otvorenih očiju“, rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima svet mora više da radi na miru, ne samo u Ukrajini, već i u decenijama dugom izraelsko-palestinskom sukobu, u Avganistanu, i regionu Sahela u Africi, a potrebni su i pojačani mirovni napori u Mjanmaru i na Haitiju.

Generalni sekretar UN rekao je da je vreme da se sve zemlje ponovo obavežu na Povelju UN, koja poziva na mirno rešavanje sporova, na novi fokus na sprečavanje sukoba i na pomirenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar