U trendu

Guteres: UKR izvezla 10 miliona tona zita od pocetka sporazum

NJUJORK – Ukrajina je izvezla 10 miliona tona žita i drugih prehrambenih proizvoda otkako je sporazumom uz posredovanje UN u julu ponovo pokrenuta isporuka koja je bila zaustavljena zbog sukoba u toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

„Apelujem na sve strane da koncentrišu napore u dve oblasti. Prvo obnavljanje i puna primena Crnomorske inicijative. Drugo uklanjanje preostalih prepreka izvozu ruske hrane i đubriva“, rekao je Gutereš novinarima, preneo je Rojters.

Gutereš je izrazio uverenje da je u proteklih nekoliko dana svet shvatio važnost Crnomorske inicijative za žito, za zaustavljanje krize sa hranom, za ublažavanje cena i pritisaka na ljude širom sveta, kao i za smanjenje rizika od gladi, siromaštva i nestabilnosti.

Takođe je ukazao da su potrebni usaglašeni napori za hitno rešavanje krize na globalnom tržištu đubriva i pozvao na punu upotrebu ruskih izvoznih kapaciteta neophodnih za tu svrhu.

„Visoke cene đubriva već utiču na poljoprivrednike širom sveta. Ne možemo da dozvolimo da se globalni problemi dostupnosti đubriva pretvore u globalnu nestašicu hrane“, rekao je Gutereš.

Rusija je suspendovala, ali potom juče obnovila učešće u sporazumu o žitu, nakon što je Ukrajina pružila dovoljne garancije da crnomorski žitni koridor i ukrajinske luke neće biti korišćene za neprijateljstva protiv Rusije.

Krajem jula predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su paket od dva dokumenta.

Prvi je memorandum koji se definiše posvećenost UN uklanjanju ograničenja na izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta, dok drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru duž humanitarnih koridora i uz obaveznu inspekciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar