U trendu

Gutereš: Zauzmimo se za ljudska prava širom sveta

NJUJORK – Danas je više nego ikada jasna naša dužnost da se zauzmemo za ljudska prava koja su ugrožena širom sveta, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

„Ljudska prava su ugrožena širom sveta. Univerzalne vrednosti se urušavaju. Vladavina prava biva podrivena. Sada više nego ikada, naša dužnost je jasna: zauzmimo se za ljudska prava – za sve i svuda“, poručio je Gutereš u saopštenju povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

On je naveo da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima već 70 godina „globalna zvezda vodilja, koja obasjava dostojanstvo, jednakost i blagostanje i donosi nadu na mračna mesta“.

Kako je naglašeno u saopštenju, prava proklamovana u Deklaraciji se odnose na sve – bez obzira na rasu, veru, mesto ili bilo koju drugu različitost.

„Ljudska prava su univerzalna i večna“, poručio je Gutereš.

Ona su takođe, kako je naveo, nedeljiva.

„Ne možemo selektivno birati građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava“, objasnio je.

Danas se takođe odaje počast braniteljima ljudskih prava koji rizikuju svoje živote kako bi zaštitili ljude od sve veće mržnje, netolerancije i represije, istakao je Gutereš i pozvao na borbu za ljudska prava širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.