U trendu

Guverner Luganska traži više zapadnih raketnih sistema za odbranu Severodonjecka

Ukrajina bi mogla ponovo da povrati ključni grad Severodonjeck za dva, tri dana kad bi raspolagala zapadnom artiljerijom dugog dometa, ocenio je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Ruska vojska pokušava nedeljama da zauzme taj industrijski grad u regionu Luganska, važan za kontrolu celog basena Donbas.

Rusija je poslednjih dana povratila deo teritorije u gradu i ponovo kontroliše „veliki deo grada“ ocenio je Gajdaj sinoć.

Prema Gajdaju situacija u Severodonjecku danas je „vrlo dinamična“ sa uličnim borbama i konstantnim ruskim granatiranjem i vazdušnim napadima zona koje su još pod kontrolom Ukrajinaca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćašnjem obraćanju da njegove snage nanose velike gubitke ruskim snagama i da bi borba za Severodonjeck mogla da odluči ishod rata u Donbasu na istoku Ukrajine.

„To je vrlo teška borba, verovatno jedna od najtežih u ovom ratu“, ocenio je Zelenski, navodeći da se „po mnogo čemu sudbina Donbasa tu odlučuje“.

Ukrajinci stalno traže od Zapada da im isporuči više raketnih bacača dugog dometa.

SAD su već objavile da šalju četiri artiljerijska sistema Himars Kijevu, dometa od oko 80 kilometara, što je malo veći domet od analognih ruskih sistema, navode stručnjaci.

Medjutim, Vašington želi da se osigura da ukrajinski vojnici dobro vladaju tim raketnim sistemima pre nego što im pošalju više, rekao je juče načelnik generalštaba američke vojske Mark Mili.

Velika Britanija je takodje najavila da će slati Ukrajini sličan višecevni raketni sistem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.