U trendu

Guverner Rija: Preti nam fijasko na Olimpijadi

Vršilac dužnosti guvernera države Rio de Ženeiro Francisko Dorneles izjavio je danas, šest nedelja uoči početka Olimpijskih igara, da država još nije dobila sredstva iz saveznog budžeta za neophodna pojačanja bezbednosnih mera i javnog saobraćaja.

„Ja sam optimista kad je reč o Igrama, ali moram da budem realan. Mi možemo da organizujemo Olimpijske igre, ali ako se ne preduzmu neophodni koraci, to može da bude i veliki fijasko“, rekao je Dorneles brazilskim medijima.

Kako prenosi američki CNN, Brazil se bori sa čitavim spektrom problema pred početak Olimpijade.

Brazil, domaćin Olimpijade, osim manjka para iz federalnog budžeta, opterećen je i opasnostima od Zika virusa, skandalom suspendovanja jedine brazilske laboratorije za testiranje mogućih dopinga, drastičnim povećanjem stepena kriminala i političkim previranjima, koja uključuju najviše državne funkcionere, prenosi CNN.

U intervjuu za španske medije Dorneles kaže da „u kasi ima para za policiju samo do kraja ove nedelje“.

„Postoji rizik od obustave rada policije. Policajcima nije plaćen prekovremeni rad, plate kasne, a u kasi ima para dovoljno za još par dana“, kaže guverner Rija i dodaje da „bez odgovarajućeg stepena bezbednosti i završetka radova u metrou, Rio će se suočiti sa velikim teškoćama za vreme Olipijskih igara“.

Rio očekuje uplatu 855 miliona dolara iz federalnog budžeta kako bi sproveli neophodne mere pojačane bezbednosti i javnog saobraćaja pred Olimpijadu.

Brazilska ekonomija se trenutno nalazi u najlošijem stanju u poslednjih 25 godina, zbog čega im preti kolaps javne bezbednosti, zdravstvene zaštite, obrazovanja i saobraćaja, prenosi CNN.

Letenje olimpijske igre, 28. po redu, biće održane u Rio de Žaneiru od 5. do 21. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.