U trendu

Guverner Tokija podneo ostavku zbog finansijskog skandala

Gradska skupština Tokija prihvatila je danas ostavku guvernera Tokija Jošija Masuze zbog umešanosti u finansijski skandal i optužbi da je navodno zloupotrebio državna sredstva u privatne svrhe.

Masuze je optužen da je koristio državni novac za porodična letovanja, kupovinu umetnina i za druge privatne troškove.

Ostavka guvernera stupiće na snagu 21. juna, javili su japanski mediji.

Nije jasno kako će odlazak prvog čoveka japanske prestonice uticati na organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju.

Planirano je da Masuze prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Brazilu, kao i na ceremoniji zatvaranja igara gde je trebalo da primi olimpijsku zastavu.

Njegov prethodnik Nakoji Inose, koji je odigrao ključnu ulogu u dobijanju Olimpijade 2020. godine, takodje je podneo ostavku zbog finansijskog skandala.

Inose je podneo ostavku u decembru 2013. godine zbog skandala sa zajmom od 50 miliona jena (480.000 evra) koji je dobio tokom predizborne kampanje za guvernera. On je proveo samo 372 dana na čelu Tokija.

Masuze, bivši ministar zdravlja, lako je u februaru 2014. godine pobedio na izborima u Tokiju. On je tada obećao uspešno održavanje Olimpijskih igara 2020. godine.

Uspeo je, kako se navodi, da značajno smanji visoke cene organizacije Olimpijade i insistirao je da se neki dogadjaji presele na stadione i objekte izvan glavnog grada, umesto zidanja novih terena u Tokiju.

Njegovi problemi počeli su nakon otkrića da je odsedao u skupim hotelskim apartmanima na račun poreskih obveznika. Takodje je utvrdjeno da je guverner Tokija redovno vikendima koristio službeni automobil za privatna putovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.