Gvinet Paltrou koristila terapiju ozonom, nedovoljno istražene nuspojave

NJUJORK – Terapija ozonom medicinskog kvaliteta nije dovoljno istražena i moguće je da ima skrivene nuspojave i neželjene efekte, preneo je danas Njujork Post.

U tekstu koji navodi primer glumice Gvinet Paltrou, koja je nedavno izjavila da je koristila terapiju ozonom, Njujork Post navodi da se ozon može u telo ubaciti na više načina, kao što je nanošenje preko kože, ubrizgavanjem u krv ili mišić, pijenjem u vidu kapsule ili tablete, ali i rektalnim putem, kao što je to činila Paltrou.

Sa jedne strane navodi se da terapija nudi višestruke benefite po zdravllje, kao što je smanjenje oksidovanja ćelija koje vodi ka starenju, jačanje imunog sistema, i zaštita organizma od bakterija i gljivica.

U tekstu se, sa druge strane, navodi da su naučni dokazi koji idu u prilog ovakvoj praksi „u najboljem slučaju kontroverzni“, prema mišljenju lekara Stjuarta Fišera iz njujorške Hitne pomoći.

„Možda postoje neke nepoznate nuspojave. Bolje je da unosite dijetetske suplemente, kao što su antioksidanti. To je relativno dobro istraženo i znamo da funkcioniše. Terapija ozonom u najboljem slučaju je kontroverzna“, rekao je on.

Ozon je molekul gasa koji se sastoji od tri atoma kiseonika, a 2019. godine, Uprava za hranu i lekove je objavila upozorenje protiv terapije ozonom i njene upotrebe, navodeći da je „ozon otrovan gas bez poznate korisne medicinske primene u specifičnoj, dodatnoj ili preventivnoj terapiji“.

Terapija ozonom dospela je, kako navodi Njujork post, u žižu javnosti nakon što je Gvinet Paltrou, gostujući u podkastu u kojem se govori o velnesu i zdravlju, izjavila da je „najčudnija velnes stvar koju je uradila“, bila to što je rektalnim putem uzimala ozonsku terapiju.

„Bilo je prilično čudno, ali je bilo korisno i od velike pomoći“, rekla je tada, i dodala da to što je uradila nije „savet za bilo koga drugog“.

U tekstu se navodi da ubacivanje ozona u telo rektalnim putem traje do deset minuta i dozvoljeno je više tretmana u toku sedmice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.