U trendu

Habek: Niko ne sme da se smrzava, ali. . .

BEČ – Ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler i nemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habek dogovorili su danas u Beču da će u slučaju nedostatka gasa učiniti sve kako bi održali protok gasa između dve zemlje, što je pre svega važno za austrijske pokrajine Tirol i Forarlberg, koje nisu priključene na austrijsku mrežu gasa.

Kada je reč o skladištu gasa u Hajdahu Gevesler je rekla da se želi postići zajednički dogovor o punjenju u cilju ispunjavanja evropskih obaveza.

Habek je istakao da su Austrija, Nemačka i cela EU sada u jednoj „sudbinskoj zajednici“.

„Vreme kada se govorilo ‘ne zanima me, dolazi iz utičnice’ je prošlo. Energija zahteva oprezno ophođenje, jer fosilni energenti greju planetu, a obnovljivi menjaju okolinu. Napredak u razvoju nefosilne energije znači napredak u energetskoj samostalnosti Evrope“, poručio je on.

Habek je naglasio da je sada važan novi savez klimatske zaštite i energetske bezbednosti.

Habek je u Beču doveo u pitanje stav, koji postoji u Nemačkoj, ali i u Austriji, da su domaćinstva posebno zaštićena u vezi usmeravanja energenata.

„Osnovna zamisao da niko ne sme da se smrzava je tačna, ako postoji kratkoročni poremećaj u snabdevanju. Ali to nije scenario koji imamo, već polazimo od toga da može doći do višemesečnog prekida“, upozorio je nemački ministar.

Rekao je da naravno niko ne treba da se smrzava, ali smatra da bi i domaćinstva trebalo da ulože napore, jer višemesečni zastoj u industrijskoj proizvodnji ima ogromne posledice po građane zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar