U trendu

Hafington post: Američke vlasti da istraže pranje novca u Hrvatskoj

Američke vlasti bi trebale da istraže da li su pare američkih i evropskih poreskih obveznika preko EBRD-a i Svetske banke završili u Agrokoru, i time bile iskorišćene za održavanje na životu „rođačkog kapitalizma i kriminala na Balkanu“.

To se navodi u tekstu Nataše Srdoč sa Adrijatik Instituta za javne politike, objavljenom u Hafington postu, prenosi Index.hr.

„Američke vlasti imaju odgovornost da preduzmu temeljnu istragu oko pranja novca u slučaju Agrokora i Hrvatske, koja je odavno tome izložena“, objavio je taj američki list uz naglasak da bi istragu trebalo da pokrene američko ministarstvo pravosuđa.

Kako se navodi, to bi građani Hrvatske i Balkana pozdravili, i tako bi se vratila „nada u ovu osiromašenu regiju“.

Skandal oko Agrokora opisuje se kao „nasleđe bezakonja, pogodbi i političke korupcije koji bujaju u Hrvatskoj proteklih 26 godina“.

Naglašeno je da je Agrokor prethodno bio proglašavan „uspehom HDZ-a“.

List navodi i da je to bila vizija Franje Tuđmana o 200 bogatih porodica, koju su onda u delo sprovodili HDZ-ovi premijeri i ministri od 1990-ih.

Kako se navodi, i Ivo Sanader je kao premijer opraštao poreske dugove Agrokora, a koncern Ivice Todorića bio „najveći primalac državnih subvencija“, a sve je to bio deo „sistema rođačkog kapitalizma“ u kojem se profitirali odabrani tajkuni.

Navodi se i da je revizija u međuvremenu otkrila velike promašaje u upravljanju Agrokorom, što je „prethodno previdela Poreska uprava“, a postavlja se pitanje i da li su krediti Sberbanke Agrokoru bili deo plana pranja novca kroz hrvatski bankarski sistem.

U tekstu autorka konstatuje veliku kadrovsku povezanost Agrokora i državnih institucija, odnosno podatak da je bivši guverner Hrvatske narodne banke bio zaposlen u Agrokoru, što je tek jedan od brojnih primera.

„Porodica Todorić dominirala je medijima i u marketinškom sektoru i živela u dvorcu koji je, pak, bio pod hipotekom Hypo banke preko zajmova”, piše Hafington post.

Kako se predviđa, hrvatsko pravosuđe neće biti u stanju da raščisti taj skandal jer je „pod uticajem politike“, a autorka zaključuje tekst citatom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da će istraga o Agrokoru „dovesti do erozije poverenja građana u političare i institucije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.