U trendu

Hak: Još nismo stigli do potpisa o izvozu ukrajinskog žita

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš otputovaće u Istanbul kasnije danas, izjavio je zamenik portparola UN Farhan Hak, dok zvaničnici Ujedinjenih nacija i Turske nastoje da postignu sporazum sa Rusijom i Ukrajinom u pisanoj formi o izvoza ukrajinskog žita iz Crnog mora.

„Situacija je i dalje malo fluidna, tako da ne mogu tačno da kažem kada će nešto biti potpisano“, rekao je Hak novinarima u Njujorku, preneo je Rojtres.

„Još nismo stigli dotle“, dodao je.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da se nada postizanju sporazuma i da pregovori teku dobro.

Ankara je saopštila da je postignut opšti dogovor o planu pod vođstvom UN tokom razgovora u Istanbulu prošle sedmice i da želi da se to stavi na papir ove nedelje.

Pre prošlonedeljnih razgovora, diplomate su kazale da detalji plana uključuju navođenje ukrajinskih brodova sa žitom u minirane lučke vode i iz njih, ruski pristanak na primirje dok se pošiljke kreću i tursku inspekciju brodova uz podršku Ujedinjenih nacija kako bi ublažio ruski strah od krijumčarenja oružja.

Ujedinjene nacije i Turska već dva meseca rade na posredovanju onoga što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao „paket dogovorom“ radi obnove ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica i lakše isporuke ruskog žita i đubriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar