U trendu

Halilović: Vučić obnavlja Dušanovo carstvo

PODGORICA – U Crnoj Gori, kao i regionu, ne prestaje širenje straha od navodne velikosrpske hegemonije, a jedan u nizu „zastrašivača“ je profesor političke filozofije na Univerzitetu u Tuzli, Enver Halilović, koji je izjavio da srpski predsednik Aleksandar Vučić na ovom prostoru „obnavlja Dušanovo carstvo“.

„Region mora da shvati kakva mu opasnost preti od ideje nove srpske hegemonije, o zajednici srpskih država ili teritorija, o ‘srpskom svetu’. Mora da prepozna da u ovom trenutku imamo pokušaj srpskog predsednika da obnovi Dušanovo carstvo i da se tome usprotivi pre nego što postane kasno“, tvrdi Halilović, koji je i bivši ambasador BiH u Moskvi.

Prema Haliloviću, ako otpor Vučićevim navodnim namerama izostane, region će, tvrdi, „ponovo imati novu nestabilnost i rat na ovim prostorima“.

Halilović za podgoričke Vikend novine, koje ga predstavljaju i kao specijalistu za političku filozofiju, kaže da Vučić navodno namerava da formira neku vrstu, kako navodi, „nekadašnjeg carstva, ako ne kao jednu državu, onda kao konfederaciju ili federaciju tzv. srpskih država“.

Halilović kaže da „to ide vrlo daleko“ i da se pod tim „srpskim državama ne podrazumijeva samo Crna Gora, nego i BiH i Kosovo i deo Makedonije, Hrvatske…“.

Kaže da je u pitaju „višedecenijskii projekat“ čiji koreni su, navodi, duboki.

„To je ideologija koja se decenijama izgrađuje u glavama vladajuće elite u Srbiji. Ne govorim o srpskom narodu u celini, nego o vladajućim strukturama srbijanske vlasti“, navodi Halilović u intervjuu za podgoričke Vikend novine, prenosi portal CdM.

Navodnu nameru Vučića da obnovi Dušanovo carstvo, Halilović vidi i u novoustanovljenom prazniku Srbije i Republike Srpske – Danu srpskog jedinstva i zastave.

Tvrdi da Vučić ne priznaje stare datume, poput Savindana, već ih, kaže, objedinjava na novim osnovama, i to pričom o ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju takozvanih srpskih država, kojima će Srbija još i da pomaže.

Za ideju „mini Šengena“ Halilović kaže da se „uklapa u šemu velikosrpske politike“.

To je, prema njegovim rečima, „samo blaga ekonomska, globalistička verzija Dušanovog carstva“.

Pravi lom u Crnoj Gori će se, tvrdi Halilović, dogoditi tokom popisa stanovništva, koji je planiran za narednu godinu, uveren da „kompletna infrastruktura za popis može biti napravljena preko SPC i prosrpskih partija“.

Uveren je i da će, kaže, za popis biti uložen ogroman novac koji će doći sa adresa van Crne Gore, kako bi „srpsko stanovništvo u Crnoj Gori postane većinsko“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar