U trendu

Hamas: Jerusalim i Al-Aksa su crvene linije

Portparol islamskog ekstremističkog Hamasa Favzi Barhum upozorio je danas da ta palestinska organizacija, vladajuća u pojasu Gaze, ne sme sedeti skrštenih ruku „suočena sa zloupotrebama okupatora“.

„Čini se da Izrael nije dobro razumeo poruke otpora“, rekao je Barhum libanskoj novinskoj mreži Al-Majadin.

On je to rekao na dan visoke pripravnosti u Jerusalimu pred kontroverzni „Marš zastava“ u kome učestvuju izraelski ultranacionalisti uoči godišnjice osvajanja istočnog dela tog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

„Otpor je jasno postavio da su Jerusalim i Al Aksa palestinska krv i crvene linije“, rekao je Barhum.

Stotine Jevreja planira da danas na Dan Jerusalima, pre marša, poseti mesto sveto i za Jevreje i za muslimane gde se sada nalazi Al-Aksa a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi.

Na svetilištu su već jutros izbili manji sukobi izraelske policije i palestinskih izgrednika, preneli su izraelski mediji.

Isti izvori navode da Barhum nije zapretio ultimatumom kao što je to Hamas učinio prošle godine povodom „Marša zastava“ posle čega je izbio 11-dnevni rat s Izraelom.

Šef izraelske policije Kobi Šabtai je izjavio da su njegove snage spremne za „svaki scenario“ i da preduzimaju „momentalnu i profesionalnu“ akciju kada je potrebno.

„Nećemo dopustiti da nijedan huškač ili izgrednik sabotira današnje dogadjaje i da remeti red i zakon“, rekao je Šabtai, preneo je AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar