U trendu

Hamas zatvorio granicu s Izraelom nakon misterioznog ubistva ekstremiste

Vlasti Hamasa zatvorile su danas granicu pojasa Gaze s Izraelom nakon misterioznog ubistva jednog ekstremiste, za koje su hamasovci optužili izraelski Mosad.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova na toj palestinskoj teritoriji Ijad al-Bozum rekao je danas da će granični prelaz Erez biti „u potpunosti zatvoren u oba pravca“ do daljeg. Ova mera, kojoj se inače retko pribegava, odražava šok Hamasa nakon što je Mazen Fakha nadjen mrtav na ulazu u grad Gazu, kasno u petak.

Islamska organizacija Hamas koja vlada pojasom Gaze saopštila je da je Fakha pogodjen četiri puta u glavu pištoljem s prigušivačem i optužio Izrael da ga je likvidirao, ali nije obezbedio dokaz za takvu optužbu.

Fakha je oslobodjen 2011. godine u okviru razmene zatvorenika s Izraelom, a bio je u zatvoru zbog rukovodjenja samoubilačkim bombaškim napadima na Izraelce. Lideri Hamasa zapretili su da će se osvetiti za njegovu smrt.

Hiljade ljudi prisustvovalo je subotu sahrani ekstremiste, uzvikujući „osveta, osveta“, preneli su izraelski mediji. U povorci ožalošćenih bili su i visoki zvaničnici Hamasa, uključujući novog lidera organizacije Jahiju Sinvara i njegovog prethodnika Ismaila Hanijea.

Hanije je rekao da će Hamas nastaviti borbu ubijenog protiv Izraela. U Gazi je rečeno da ubistvo „jasno ima otiske Mosada“.

Kalil al-Haja, zamenik vodje Hamasa u Gazi, je optuživši Izrael za ubistvo izjavio da ubijeni nije imao neprijatelja i da od njegovog ubistva ima koristi samo ta zemlja.

On je najavio odgovor vojnog krila Hamasa, Brigade Al -Kasam. Visoki zvaničnik Hamasa Mušir al-Masri je rekao da „znaci ukazuju da je Mosad iza ubistva“ i da je ono slično ranijim udarima na snage otpora, kako je rekao.

Vojno krilo Hamasa je u izdatom saopštenju najavilo da će se osvetiti za ubistvo „onako kako odgovora poziciji ubijenog“. I lideri Islamskog džihada su pozvali na osvetu.

Izraelski list Harec navodi da je Fukha bio istaknuti član vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali koje je učestvovalo u samoubilačkim napadima, a u kojima je ubijeno stotine Izraelaca u drugom palestinskom ustanku-intifadi protiv izraelske okupacije od 2000. do 2005. godine. Fakha je bio osudjen na doživotnu robiju i još 50 godina za planiranje samoubilačkog bombaškog napada na autobus u severnom Izraelu 2000. godine u kome je ubijeno devetoro Izraelaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.