U trendu

Hamburg uvodi ogranicenja za toplu vodu i grejanje

BERLIN – Gradske vlasti Hamburga će uvesti kotrolisanu distribuciju tople vode za privatna domaćinstva i ograničenje maksimalne temperature grejanja stanova, u slučaju akutne nestašice gasa, izjavio je danas jedan lokalni zvaničnik zadužen za životnu sredinu.

Nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1, nemačka vlada aktivirala je prošlog meseca drugi od ukupno tri nivoa mera predviđenih hitnim planom u slučaju nestašica gasa, pri čemu bi kao treći nivo bila uvedena ograničenja na potrošnju goriva, preneo je Rojters.

Nemačka vlada je apelovala na građane i kompanije da smanje potrošnju energije i pomognu da se do zime popune skladišta i naprave rezerve gasa, dok istovremeno nemački gradovi razmatraju uvođenje dodatnih mera u slučaju da dođe do netašica gasa.

„U slucaju akutne nestašice gasa, topla voda bi mogla biti dostupna samo u određeno doba dana, u hitnim slucajevima“, izjavio je danas Jens Kerstan, zvaničnik Hamburga zadužen za životnu sredinu, prenosi list Velt am zontag.

Kerstan je rekao da bi grad takođe mogao da razmotriti opšte smanjenje maksimalne sobne temperature u toplovodnoj mreži, a prema saveznom planu za hitne situacije, domaćinstva i kritične institucije kao što su bolnice na trećem nivou mera predviđenih hitnim planom imali bi industrijski prioritet, iako to možda neće biti moguće u celom Hamburgu iz tehničkih razloga.

Dok Nemačka nastoji u da u što kraćem periodu pronađe alternativne gasne rute za snabdevanje, Kerstan je upozorio da će privremeni terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Hamburgu biti u funkciji najranije sredinom sledeće godine.

„Tokom jula ćemo znati da li je i na kojoj lokaciji moguće uspostaviti privremeni LNG terminal za Hamburg“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar