U trendu

Hamdok: Ostajem privržen civilnoj demokratskoj tranziciji

KARTUM – Sudanski bivši premijer Abdala Hamdok izjavio je da ostaje privržen civilnoj demokratskoj tranziciji nakon što je svrgnut s te funkcije i stavljen u kućni pritvor posle vojnog udara, naveli su izvori bliski nekadašnjem premijeru.

Hamdok je takođe potvrdio svoju privrženost ciljevima revolucije koja je dovela do zbacivanja bivšeg predsednika Omara al Bašira 2019. i upozorio na upotrebu nasilja prema demonstrantima, naveli su izvori, preneo je Rojters.

Vojne snage u Sudanu uhapsile su u ponedeljak više zvaničnika, uključujući premijera Abdala Hamdoka, i preuzele vlast u zemlji.

Dan nakon što je sudanska vojska preuzela vlast prodemokratski demonstranti blokirali su improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama ulice glavnog grada.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa tranzicije Sudana ka demokratiji.

Premijeru Hamdoku i njegegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je juče da se vrate u svoju kuću u Kartumu.

Hamdok je oslobođen nakon što je međunarodna zajednica osudila vojni udar i pozvala vojsku da oslobodi sve vladine zvaničnike koji su u ponedeljak pritvoreni neposredno nakon što je general Abdel-Fatah Burhan preuzeo vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar