U trendu

Hamnei: Iza narodnih protesta u Iranu stoje neprijatelji

TEHERAN – Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da „neprijatelji“ izazivaju nemire u Iranu kako bi zbacili Islamsku Republiku.

„Danas je najvažnija nada neprijatelja da zadaju udarac zemlji zasnovana na narodnim protestima. Ali ovi proračuni neprijatelja su pogrešni, kao i mnogi raniji “, rekao je Hamnei u televizijskom govoru, prenosi Rojters.

On je ocenio da su neprijatelji Irana vodili „psihološki rat“ protiv te zemlje, optužujući je za pirateriju, jer je zaplenila dva grčka broda nakon što su Sjedinjene Američke Države zaplenile iransku naftu iz jednog tankera.

U više od 20 gradova u Iranu polovinom maja izbili su protesti zbog dramatičnog porasta cena hrane, nakon što su vlasti ukinule subvencije.

Posle nesreće 23. maja na jugozapadu zemlje, kada se srušila nedovršena zgrada u gradu Abadanu i poginulo najmanje 34 osobe, počeli su novi sedmodnevni protesti.

Vlasti su navele da je do urušavanja te desetospratne stambene i poslovne zgrade došlo zbog korupcije na lokalnom nivou i nepoštovanja sigurnosnih propisa i dodale da je 13 ljudi, uključujući gradonačelnika i druge zvaničnike, do sada uhapšeno zbog tih prekršaja, navodi Rojters.

Demonstranti, međutim, tvrde da je do katastrofe došlo zbog nemara vlade, koju smatraju korumpiranom.

Stanovnici Irana prijavili su probleme u vezi sa internet uslugama, što tumače kao očigledan pokušaj da se zaustavi korišćenje društvenih medija za organizovanje skupova i širenje video zapisa, a vlasti su upozorile građane da prate samo zvanične medije i izbegavaju „glasine“ sa društvenih mreža, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.