U trendu

Han: Kredibilna ev. perspektiva može da pogura dijalog Bg-Pr

BRISEL – Evropski komesar za proširenje Johanes Han pohvalio je uspeh Skoplja i pozvao zemlje članice EU da otvore pregovore o članstvu sa Sevrenom Makedonijom i istovremeno ukazao da takav dokaz kredibilne evropske perspektive može da posluži kao motivacija za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

”Ako jedna zemlja i njeno liderstvo ispune sve što je od njih traženo, a to ne bude adekvatno narađeno sa EU strane, onda nema ni motivacije kod drugih zemlja. U suprotnom, to bi moglo da pogura pregovore Beograda i Prištine”, ocenio je Han.

Han je tokom posete premijera Severne Makedonije Zorna Zaeva Briselu pohvalio napredak Skoplja kako u reformama tako i postignutim sporazumima sa Grčkom i Bugarskom.

On je pozvao zemlje čalnice da prepoznaju napredak Severene Makedonije i podsetio ih da se radi o stabilnosti Evrope i geostrateškom interesu.

”U interesu Evrope je da imamo stabilnost u regionu, a to može da omogući evropska perspektiva. U našim rukam je da gradimo i dalje mir i prosperitet regoina”, zaključio je Han.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.