U trendu

Han želi države EU da podvrgne finansijskom stres-testu

BEČ – Evropski komesar za finansije Johanes Han želi svih 27 članica EU, kao što je to ranije bio slučaj sa bankama, da podvrgne “stres-testu”, kako bi se utvrdilo koliko su otporni na krize njihovi budžeti.

Han je, kako je kazao bečkom dnevniku “Kronen cajtung”; predložio da se države, zbog velike zaduženosti podvrgnu testu u kojem bi se simuliralo kako, na primer, razvoj kamata i struktura duga utiče na državne finansije, i koliko su budžeti zemalja otporni na krizu.

Već mesecima se u EU razgovara o reformi pakta stabilnosti u monetarnoj uniji, u kojoj je na snazi gornja granica javnog duga od 60 odsto, koja, međutim, nije dostižna za mnoge zemlje.

Komesar Han predlaže “modele po meri” koji bi bili realni za svaku zemlju pojedinačno.

“Dugovi ostaju dugovi i oni se ne mogu izbrisati. Ali moramo naći modele kako bi pronašli realni plan za smanjenje zaduženosti”, objasnio je on.

Han je ukazao da trenutno samo malo broj zemalja, svega sedam, ispunjava Mastriški kriterijum javnog duga od 60 odsto BDP-a.

Kaže da većina zemalja neće u narednih sto godina moći da postigne toliko suficita za ispunjavanje pakta stabilnosti.

Do kraja ove godine su Mastriht kriterijumi stavljeni van snage, zbog čega se sada vodi rasprava kako bi se dogovorila reforma.

Evropska komisija još u prvoj polovini ove godine želi da iznese svoj predlog.

Han smatra da svaka zemlja treba da dobije individualno definisani plan za smanjenje dugova.

Ukazao je da postoji opasnost da se državne finansije izmaknu kontroli i dugovi stalno rastu.

To, podseća, vodi ka smanjenju rejtinga boniteta zemlje, što donosi veće kamate, a to onda kao u Grčkoj može voditi ka evrokrizi.

“Zato je važno da dođe do daljeg pakta stabilnosti u monetarnoj uniji”, rekao je Han.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.