Haos u Grčkoj: Demonstranti na ulicama Atine i Soluna

Na ulice Atine i Soluna sinoć su izašli demonstranti, a tokom protesta spaljena je i zastava Evropske unije. Rivalske kampanje povodom referenduma o merama štednje u Grčkoj završiće se danas, a planirani skupovi pristalica opcija “da” odnosno “ne” u centru Atine održaće se u isto vreme, na samo 800 metara udaljenosti.

Hiljade pristalica Komunističke partije (KKE), njih oko 6.000 prema policije, demonstriralo je u četvrtak u Atini na trgu Sintagma ispred parlamenta, pozivajući glasače da se ne izjasne na referendumu u nedelju.

Prvi put su se po Atini pojavili posteri sa kojih se građani pozivaju da na referendumu zaokruže “da”. Reklamiranje “da” odnosno “ne” na televiziji počelo je tek u sredu.

Skupovi u centru Atine počeli su u 19.30 po lokalnom vremenu.

Mnogim građanima i dalje nije jasno o čemu se tačno glasa na referendumu.

Jedan od najjačih signala da budućnost vlade zavisi od ishoda glasava je najava ministra finansija Janisa Varufakis da će verovatno podneti ostavku ako većina glasača bude rekla “da” merama štednje.

Bivši premijer, konzervativac Kostas Karamanlis pridružio se taboru koji će glasati “za” i u svom prvom obraćanju javnosti u šest godina je ocenio da Ciprasova vlada pravi “ozbiljnu grešku, jer će svet smatrati ‘ne’ povlačenjem iz srca Evrope – što će biti prvi korak ka izlasku iz evrozone”.

I Cipras je ove sedmice izjavio na televiziji da on nije “premijer za sva vremena”, što je snažan pokazatelj da će se i on povući ako njegov predlog bude odbačen na referendumu.

(Beta)

Ostavite komentar