Hapšenja u Jermeniji na protestima protiv sporazuma o Nagorno-Karabahu

Jermenska policija uhapsila je danas brojne demonstrante okupljene uprkos zabrani u glavnom gradu Jerevanu, da osude sporazum o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu, koji smatraju da je priznanje pobede Azerbejdžanu.

„Ne možete uhapsiti celu zemlju“ vikao je preko megafona poslanik partije Prosperitetna Jermenija Arman Abovijan, dok je masa okupljena u centru glavnog grada uzvikivala slogane protiv jermeskog premijera Nilola Pahinijana koga optužuju da je kapitulirao.

Uhapšeni su politički zvaničnici medju kojima šef partije Prosperitetna Jermenija Gagik Carukijan kao i demonstranti, pošto su okupljanja zabranjena prema vanrednom stanju na snazi.

Izbilo je guranje i okršaji sa policijom kada je pokušala da uhapsi druge opozicionare koji su hteli da se obrate grupi od oko 1.000 okupljenih.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su u ponedeljak pod okriljem Rusije sporazum koji označava okončanje šestonedeljnih žestokih sukoba uNagorno-Karabahu.

Prema sporazumu, sukobljene strane zadržavaju „položaje koje su zauzele“ u najnovijim sukobima a Rusija će rasporediti skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja.

Sporazum predvidja da Azerbejdžan povrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije i dalje pod kontrolom jermenskih snaga.

Jermenija prema sporazumu treba Azerbejdžanu da preda kontrolu nad nekim oblastima koje je ranije držala uključujući i region Lačin, kroz koji prolazi glavni put iz Nagorno-Karabaha za Jermeniju.

Prema sporazumu taj put, takozvani Lačinski koridor treba da ostane otvoren i pod zaštitom ruskih mirovnih snaga.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života. Od septembra su obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.