U trendu

Hapšenje lopova – u spektakularnoj krađi odneli blago vredno više od milijardu evra

Tri osobe uhapšene su u utorak ujutru u Berlinu zbog sumnje da su umešane u pljačku dragulja u muzeju u kojem se nalazi jedna od najvećih evropskih kolekcija blaga, saopštila je policija.

Policija je u Berlinu pretresla 18 stanova, garaža i vozila, tragajući za nakitom i drugim dokazima, uključujući digitalne podatke, odeću i alate, uglavnom u južnoj gradskoj četvrti Nojkeln, saopštile su policijske snage.

U operaciji učestvuje 1.638 policajaca.

Zbog sumnje da su počinile krađu i podmetnule požar uhapšene su tri osobe iz Nemačke, a pred istražnim sudijom pojaviće se kasnije danas, navodi policija.

Lopovi su u novembru prošle godine upali u Zeleni trezor, muzejsku zbirku u Drezdenu, i pobegli s najmanje tri seta nakita s početka 18. veka, među kojima je bilo dijamanata i rubina, prenosi Rojters.

Ranije je procenjeno da je vrednost ukradenog blaga veća od milijardu evra. Mnogi, pak, smatraju da je reč o dragocenostima neprocenjive vrednosti.

Na snimcima sa bezbednosnih kamera vide se dvojica muškaraca kako provaljuju u muzej kroz prozor u ranim jutarnjim časovima 25. novembra prošle godine.

Policija je tada izašla na lice mesta pet minuta nakon što se alarm oglasio, ali su lopovi do tada već pobegli.

Muzej Zelena riznica otvoren je 1723. a danas se u njemu nalazi oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala koji su izloženi u istorijskoj palati

Jedan od najpoznatijih dragulja – „zeleni dijamant“ od 41 karata – u vreme provale se nalazio u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku, kao pozajmica drezdenskog muzeja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.