Harec: CIA nije znala tajne Izraela

Centralna obaveštajna agencija (CIA) nije znala mnoge tajne Izraela, pokazali su nedavno objavljeni dokumenti, što je suprotno legendi da Amerikanci znaju, ili mogu da saznaju, sve o toj zemlji, piše izraelski list Harec.

Oni prisluškuju, oni fotografišu, oni špijuniraju i imaju agente u vrhu vlade i vojske. Medjutim, taj utisak je u eri pre kompjutera bio pogrešan, pokazuju hiljade objavljenih dokumenata CIA koji se odnose na Izrael i koji su u poslednjim nedeljama postali dostupni svima.

U njima se navodi da je CIA osnovala tim da procenjuje fizičko i mentalno zdravlje svetskih lidera, uključujući sovjetske lidere, francuskog predsednika Fransoa Miterana i kubanskog Fidela Kastra.

Neki od tih materijala bili su dostupni ranije, ali da bi se čitali valjalo se prijaviti Nacionalnim arhivama u predgradju Vašingtona.

Većinu od skoro milion stranica je proizvela CIA, ali ima i materijala ministarstava odbrane i spoljnih poslova i drugih obaveštajnih agencija.

Zapravo nije sve objavljeno, pa čak i u onome što jeste, postoje cenzurisani paragrafi i čitave strane o nuklearnim informacijama.

Ipak ti materijali otkrivaju veliku tajnu CIA-Izrael: da su Amerikanci znali jedva po koju tajnu, a da ima puno tračeva i pogrešnih ideja.

Fokusiranje na zdravlje sovjetskih lidera pre svega, a najviše Leonida Brežnjeva je evidentno, ali i onih koji su došli posle njega. Razlog za to je bio razumljiv, jer su od 1982. do 1985. jedan za drugim umrli Brežnjev, Jurij Andropov i Konstantin Černjenko.

Osim što su analizirani video snimci i fotografije kako bi se pronašli znaci bolesti, angažovani su eksperti psihijatri da procene mentalno stanje globalnih političara i da daju instrukcije predsednicima SAD kojim taktikama da se služe kada s njima razgovaraju, prenosi britanski Indipendent.

Uprkos tome, CIA je bila u potpunosti nesvesna da izraelska premijerka od 1969. do 1974. Golda Meir boluje od terminalnog limfoma. Agenti su to otkrili tek kada je umrla 1978. godine.

„Mi apsolutno nismo imali ideju o njenoj fatalnoj bolesti“, napisano je u jednom poverljivom dokumentu, kako je preneo Harec.

Osim toga SAD nisu znale koji su motivi iza odluke Izraela da preko javnog radija lažno mobiliše izraelske vojne rezerviste aprila 1959. godine.

Stvarni razlog je bio da se postavi zaseda egipatskim vojnim snagama stvaranjem utiska da će Izrael napasti. Izraelski lideri su verovali da će Egipat odgovoriti slanjem svojih aviona za nadgledanje nad pustinjom Negev, gde izraelske vazduhoplovne snage mogu da ih presretnu.

SAD i Izrael dugo imaju bliske odnose, ali novi dokumenti dovode u pitanje nivo poverenja izmedju obaveštajnih agencija dve zemlje.

Medjutim, dokumenti se odnose na dogadjaje od pre tri decenije i ne moraju biti pokazatelj savremenih odnosa SAD i Izraela, piše Harec.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.