U trendu

Haris sa Markosom: Odnos između dve zemlje dug i trajan

MANILA – Američka potpredsednica Kamala Haris izjavila je danas, posle sastanka sa predsednikom Filipina Ferdinandom Markosom Mlađim, da je odnos između dve zemlje dug i trajan i da je američka posvećenost nepokolebljiva.

Nakon sastanka u predsedničkoj palati, Markos je rekao i da su veze između zemalja i dalje jake i važne, preneo je Rojters.

Haris je juče stigla u posetu Filipinima, gde su razgovori sa zvaničnicima bili predviđeni za usmeravanje na oživljavanje veza Vašingtona sa tom zemljom, koja je najstariji saveznik SAD u Aziji.

Filipini imaju centralnu ulogu u nastojanjima SAD da suzbiju kinesku politiku i njen rastući uticaj u jugoistočnoj Aziji i Tajvanu, navodi Rojters.

Američka administracija i predsednik Džozef Bajden u Markosu vide strateški važnog i snažnog saveznika u rivalstvu sa Kinom, između ostalog i zbog blizine Filipina Tajvanu i Južnom Kineskom moru, što bi znatno iskomplikovalo bilo kakav pokušaj Kine da izvrši invaziju na Tajvan, ukazuju vojni analitičari, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.