U trendu

Haris: Sprovesti istragu o ponasanju RUS u „ratu u UKR“

VARŠAVA – Trebalo bi da se sprovede istraga o ponašanju Rusije u „ratu u Ukrajini“, izjavila je danas potpredsednica SAD Kamala Haris tokom posete Varšavi i osudila, kako je rekla, „zločine nezamislivih razmera“.

„Apsolutno treba da postoji istraga i svi treba da je gledamo i nemam sumnje da su oči sveta uprte u ovaj rat i šta je Rusija uradila u pogledu ove agresije i ovih zločina“, rekla je ona na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom u Varšavi, Haris je izrazila ogorčenje zbog bombardovanja porodilišta u sredu i scena evakuacije trudnica, kao i drugih napada na civile, prenosi agencija AP.

Haris je izjavila da su SAD isporučile Poljskoj raketne sisteme Patriot i poručila da je Vašington spreman da brani svaki pedalj teritorije NATO.

Najavila je i da će SAD dati još 50 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Haris je, tokom sastanka sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, pohvalila poljski narod zbog pokazane velikodušnosti, pošto je ta zemlja primila više od milion izbeglica otkako je Rusija započela vojnu intervenciju u Ukrajini.

„Gledala sam ili čitala o radu običnih ljudi koji rade izuzetne stvari, i zato vam prenosim zahvalnost američkog naroda,“ rekla je Haris.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.