U trendu

Haris: U slucaju invazije RUS ekonomski troskovi bez presedan

MINHEN – SAD, zajedno sa saveznicima, nametnuće Rusiji ekonomske troškove bez presedana, ako izvede invaziju na Ukrajinu, izjavila je danas potpredsednica SAD Kamala Haris.

„Pripremili smo ekonomske mere koje će biti brze, oštre i jedinstvene“, rekla je Harisova na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters

Ona je istakla da će cilj biti ruske finansijske institucije i ključne industrije.

Nacionalne granice ne treba menjati nasilno, rekla je američka potpredsednica.

SAD neće prestati sa ekonomskim merama, već će dodatno ojačati istočni bok NATO-a, kazala je Harisova.

Ona je navela da su SAD i saveznici ostali otvoreni za diplomatiju, ali i da ruske akcije jednostavno ne odgovaraju njihovim rečima.

Očekuje se da će se ona kasnije danas u Minhenu sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, što će predstavljati diplomatsku podršku Ukrajini, dan nakon što je predsednik SAD DŽozef Bajden rekao da je ubeđen da je Rusija donela odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Harisova se juče sastala sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i liderima tri baltičke zemlje i rekla da Rusija mora da pokaže da je otvorena za diplomatiju, istovremeno najavljujući jedinstvo u 30-članom NATO savezu i upozoravajući Moskvu na teške posledice ako napadne Ukrajinu.

Kako je naveo diplomatski urednik ČN Nik Robertson, jasno je da je predsednik SAD DŽozef Bajden poslao Harisovu u Minhen da iznese poruku o jedinstvu.

„Potpredsednica SAD nosi tako snažnu poruku saveznicima i partnerima. Ovo je trenutak kada Sjedinjene Američke Države žele da se uvere da su jake, kada NATO želi da bude siguran da je jak, kada Evropska unija želi da bude sigurna da je jaka. To je bila snaga njene poruke“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar