U trendu

Hašimi: Žene ne treba da rade zajedno s muškarcima

KABUL – Ženama u Avganistanu ne bi trebalo dozvoliti da rade zajedno sa muškarcima, izjavio je danas visoki zvaničnik vladajućih talibana, što znači da, ako to bude formalno primenjeno, one neće moći da rade u vladinim kancelarijama, bankama, medijskim kompanijama i šire.

Vahedulah Hašimi, visoki talibanski zvaničnik koji je blizak talibanskom rukovodstvu, rekao je Rojtersu da će grupa u potpunosti primeniti svoju verziju šerijata, odnosno islamskog zakona, uprkos pritiscima međunarodne zajednice da ženama daju pravo da rade gde žele.

Od kako je talibanski pokret došao na vlast prošlog meseca, njihovi zvaničnici su poručili da će žene moći da rade i uče u granicama koje propisuje šerijat.

Međutim, postoji široko rasprostranjena neizvesnost o tome kakav će praktični efekat to imati na njih da zadrže posao.

Kada su talibani poslednji put vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, ženama je bilo zabranjeno zapošljavanje i obrazovanje.

„Borili smo se skoro 40 godina da dovedemo šerijatski sistem u Avganistan“, rekao je Hašimi u jednom intervjuu.

„Šerijat ne dozvoljava muškarcima i ženama da se okupljaju ili sede zajedno pod jednim krovom. Muškarci i žene ne mogu da rade zajedno. To je jasno. Nije im dozvoljeno da dolaze u naše kancelarije i rade u našim ministarstvima“, naveo je Hašimi.

U danima nakon što su talibani osvojili Kabul, portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je novinarima da su žene važan deo zajednice i da će raditi u različitim sektorima.

On je posebno uključio zaposlene žene u poziv zaposlenima u vladinim telima da se vrate na posao.

Međutim, prilikom imenovanja kabineta 7. septembra nije bila imenovana nijedna žena, a postojali su i rasprostranjeni izveštaji o tome da su žene vraćene kući sa svojih radnih mesta.

Hašimi je rekao da će se zabrana rada ženama odnositi i na sektore poput medija i bankarstva, gde su one postale sve istaknutije od pada Talibana 2001. godine i postavljanja vlade koju je podržavao Zapad.

Kontakt između muškaraca i žena van kuće biće dozvoljeni u određenim okolnostima, na primer pri poseti lekaru, dodao je on.

Ženama bi, takođe, trebalo omogućiti da se obrazuju i rade u obrazovnom i medicinskom sektoru, gde se mogu postaviti zasebni objekti koje bi one isključivo upotrebljavale, rekao je Hašimi.

„Naravno da će nam biti potrebne žene, na primer u medicini, u obrazovanju. Imaćemo posebne institucije za njih, odvojene bolnice, možda univerzitete, odvojene škole, odvojene madrese“, istakao je Hašimi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.