U trendu

Haški optuženik general Alagić dobija ulicu u Sarajevu

SARAJEVO – Jedna ulica u Opštini Novi Grad biće nazvana po generalu tzv. Armije BiH Mehmedu Alagiću, koji je u haškom sudu bio optužen za ratne zločine u centralnoj Bosni nad hrvatskim civilima i pripadnica HVO, u kojima su učestvovali i islamski ratnici „mudžahedini“.

Odluku da general Alagić, koji je u ovu vojnu formaciju BiH prešao iz JNA odibje naziv ulice u Sarajevu, jednoglasno je juče donela Skupština sarajevskog Kantona, preneli su sarajevski mediji.

Alagić je bio komandant 3. i 7. korupusa tzv. Armije BiH i nije formalno osuđen u Hagu, jer je preminuo neposredno pre početka suđenja.

Alagić je u Hagu optužen zajedno sa komandantima Enverom Hadžihasanovićem i Amirom Kuburom za ratni zločin nad Hrvatima u centralnoj Bosni 1993 godine.

Na teret mu je konkretno stavljen masakr u Bikošima kod Travnika gde je, prema navodima haškog tribunala, pobijeno tridesetak hrvatskih civila i vojnika HVO-a, 8. juna 1993., kao i za likvidaciju četiri zarobljena vojnika koji su se u aprilu iste godine predali.

Hadžihasanović i Kubura su pravosnažnom presudom za isti ratni zločin osuđeni na tri i po, odnosno dve godine zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.