Havisto: Finska se prijavila u NATO zbog ruske nuklearne retorike

HELSINKI – Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da iza apliciranja Helsinkija za prijem u NATO stoji „ruska nuklearna retorika kao glavni faktor“.

„Ruska invazija na Ukrajinu znači da se bezbednosna realnost u Evropi promenila“, rekao je Havisto za agenciju Kjodo, na marginama ministarskog saveta OEBS održanog ove nedelje u poljskom Lođu.

On je naveo da su nuklearne pretnje Moskve ostavile Finsku, koja deli 1.300 dugu granicu sa Rusijom, da razmisli kako da odgovori na pretnje i odakle da pronađe podršku ukoliko bude na udaru takve retorike.

Ova zabrinutost je među razlozima zašto je Finska napravila „istorijski zaokret“ u bezbednosnoj politici i prijavila se za članstvo u Severnoatlanskoj alijansi, istakao je Havisto.

Finska je bila neutralna otkako je izgubila deo teritorije tokom Drugog svetskog rata.

Osim Finske, i Švedska je u maju podnela zahtev za članstvo u Alijansi, a da bi ove dve zemlje ušle, svih 30 članica moraju da ratifikuju prijavu.

Za sada to nisu učinile samo Mađarska i Turska.

Havisto navodi da je dobio uverenja da će Mađarska odobriti članstvo početkom februara i da se „nada da će tokom proleća sve biti rešeno“, uključujući i tursku ratifikaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.