U trendu

Hejli: Rusija vara; Nebenzja: SAD su politički zlonamerne

NJUJORK – Na sednici Saveta bezbednosti UN o sankcijama Severnoj Koreji danas je došlo do žučne rasprave između ambasadora SAD i Rusije, pri čemu je američka predstavnica Niki Hejli optužila Moskvu da „vara“, dok je ruski izaslanik Vasilij Nebenzja rekao da je Vašington „politički zlonameran“.

Hejli, koja je sazvala sastanak SB UN, optužila je Rusiju da pritiska nezavisne eksperte UN kako bi izmenili izveštaj o primeni sankcija protiv Severne Koreje, a koji, kako je navela, sadrži „dokaze o višestrukim ruskim kršenjima sankcija“, prenosi AP.

Prema rečima američke predstavnice u svetskoj organizaciji, kršenja Rusije su „sistematska, uključujući prebacivanje zabranjene robe sa broda na brod, pre svega nafte, ali sve više i uglja i druge robe“.

Ona je optužila Moskvu za pokušaj da zabašuri kršenja „bilo da ih čini Rusija ili građani drugih država“.

Hejli je navela i da su SAD sprečile objavljivanje „iskvarenog“ izveštaja i da traže da se objavi njegova prvobitna verzija.

S druge strane, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja kritikovao je rad ekspertske komisije jer je, kako je rekao „postao sve politizovaniji, a na kraju je postao talac vizije Vašingtona“.

Nebenzja kaže i da eksperti nisu uzeli u obzir stavove Rusije.

„Nije iznenađujuće, stoga, što smo insistirali na tome da naše mišljenje bude uneto u taj dokument“, rekao je on, dodavši da je kompromis u vezi sa izveštajem postignut među svih 15 članica Saveta bezbednosti, uključujući eksperta iz Misije SAD.

Međutim, kako je Nebenzja rekao, Hejli je sutradan blokirala taj izveštaj.

SAD blokiraju objavljivanje izveštaja i „lopta je sada u njihovom dvorištu“, zaključio je ruski ambasador u UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.