U trendu

Helnvajn: Putin je upao u klopku Amerike

BEČ – Austrijski umetnik Gotfrid Helnvajn oštro je kritikovao američku imperiju koja „prepredenom propagandom prekriva čitav svet“.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je branio Rusiju da ne postane vazalna država SAD, upao u njihovu klopku.

„To je nova politička korektnost, ta kultura nam oduzima vazduh, razara svako pravo na slobodu izjašnjavanja. To je teror pseudo žrtava“, kazao je Helnvajn za bečki nedeljnik „Profil“.

Smatra da svetom vlada „klika monopolista i superkapitalista”.

“Dve države koje još nisu potpuno pod vladavinom američke imperije su Rusija i Kina. Vladimir Putin je pokušao, diktatorskim sredstvima da spasi suverenitet Rusije. On nije želeo da Rusija bude vazal Amerike i u tome je primenio sredstva koja nisu u skladu sa međunarodnim pravom. To je uspeo da drži Rusiju relativno nezavisnom“, objasnio je austrijski umetnik.

Međutim, ističe Rusija se sada sama „demontirala“, jer je Putin upao u klopku.

„On je želeo dugi konflikt u Ukrajini i pretnju stalnog daljeg širenja NATO da reši vojnim sredstvima. To je bila teška greška“, naglašava Helnvajn.

Istakao je da trenutno izveštavanje ima za cilj da stvori utisak da je svet živeo u miru, dok se Putin, najveći monstrum svih vremena, nije pojavio i da je zbog toga zapadni svet uveo najekstremnije sankcije koje su ikada postojale protiv Rusije.

Helnvajn ističe da se Amerika od 1945. nalazi u stalnom ratnom stanju, podsećajući da je nobelovac za mir Barak Obama dao nalog da se baci na desetine hiljade bombi.

Upitao je da li je ikada neko zbog toga tražio sankcije protiv Amerike?

„Anglo-američka imperija uspostavila je najveću propagandnu mašineriju. Američki predsednik Džo Bajden, koji je nažalost teško dementan i ne zna ni gde je i šta radi, je samo marioneta. U kritici Putina ne treba zaboraviti na najveći monstrum – vojno-industrijski kompleks u SAD“, podvlači poznati austrijski umetnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.