U trendu

Hemijski napad pokazuje brutalno varvarstvo Asada, mora da odgovara

Napad hemijskim oružjem u Siriji pokazuje kako predsednik Bašar al Asad koristi „brutalno i neumoljivo varvarstvo“, rekao je danas američki državni sekretar Reks Tilerson i pozvao Rusiju i Iran da se pobrinu da se to nikada više ne ponovi.

„Oni koji ga brane i podržavaju, uključujući Rusiju i Iran, ne bi trebalo da imaju iluzija u vezi Asada ili njegovih namera“, saopštio je Tilerson, prenosi Rojters.

„Svako ko koristi hemijsko oružje da napadne vlastiti narod pokazuje suštinsko nepoštovanje ljudske pristojnosti i mora da odgovara“, navodi se u saopštenju.

Nešto ranije, izvor u američkoj vladi je naveo da SAD veruju da je u napadu u provinciji Idlib „gotovo sigurno“ upotrebljen sarin, javio je Rojters.

Sumnja se da je sirijska vlada u napadu hemijskim oružjem ubila najmanje 58 osoba, među kojima 11 dece, ali je sirijski vojni izvor negirao da je vojska koristila takvo oružje.

Komisija UN saopšila je danas da istražuje navode o hemijskom napadu u Siriji, upozorivši da upotreba hemijskog oružja i namerno uzimanje na nišan medicinskih objekata predstavljaju ratni zločin, i da počinioci moraju biti identifikovani i pozvani na odgovornost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.