U trendu

Hercegovina: Tlo i dalje ne miruje, šteta se sabira

MOSTAR – Nakon sinoćnjeg jakog zemljotresa, tlo u Hercegovini i dalje ne miruje, a stanovnici i lokalni zvaničnici od ranih jutarnjih sati analiziraju stanje na terenu.

U Stocu, u čijoj blizini je bio epicentar zemljotresa, na kućama je pričinjena manja materijalna šteta, a reč je uglavnom o oštećenju fasada.

Osim materijalne štete na objektima, u Stocu je usled zemljotresa smrtno stradala jedna osoba, dok je nekoliko zadobilo lakše povrede, prenosi Klix.

Na području Mostara pripadnici vatrogasnih službi imali su samo jednu intervenciju i to neposredno nakon zemljotresa, kada se srušio dimnjak.

Došlo je i do odrona na putnim pravcima koje vode prema Hercegovini, naročito na putevima prema Stocu i Nevesinju. Odrona ima na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac -Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići.

Šef vatrogasne službe u Čapljini Mate Jurković izjavio je da su vatrogasci od sinoć imali više od 60 intervencija.

„Sve ekipe su na terenu i sanira se šta se može sanirati. Oštećeno je mnogo kuća i zgrada, padali su dimnjaci. U centru grada oštećena je osnovna škola“, izjavio je Jurković.

Prema informacijama lokalnih zvaničnika, pripadnici Štaba za vanredne situacije obišli su područje Nevesinja, gde nisu uočena oštećenja na stambenim objektima.

„Za sada nema izveštaja o šteti ni iz nevesinjskih sela. Svi putevi u općini su prohodni“, rekao je za Radio Nevesinje načelnik opštine Milenko Avdalović.

Za razliku od Nevesinja, veća materijalna šteta zabeležena je u Ljubinju. Oštećene su kuće, stambeni objekti, kao i zgrada opštine.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 konvertibilnih maraka kao vid hitne pomoći za sanaciju štete uzrokovane zemljotresom.

Zemljotres su osetili i stanovnici Trebinja, iza kojih je takođe neprospavana noć.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja Stevan Bekan izjavio je za RTRS da je većina građana celu noć provela na nogama, ali da je najvažnije da nije bilo povređenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar