U trendu

Herš: SAD stacionirale dve brigade na granicama sa Ukrajinom

NJUJORK – Sjedinjene Američke DrÅŸave stacionirale su dve brigade u Poljskoj i Rumuniji sa ukupno 20.000 ljudi, piÅ¡e američki istraÅŸivački novinar Simor HerÅ¡.

„Brigada 82. vazduÅ¡no-desantne divizije aktivno obučava i izvodi veÅŸbe iz baze u Poljskoj, nekoliko milja od ukrajinske granice“, navodi HerÅ¡ u tekstu na platformi „Substack“.

On je dodao da je prošle godine ta divizija pojačana brigadom 101. vazdušno-desantne divizije koja je raspoređena u Rumuniji, prenosi TAŠ.

Američki novinar je u članku sugerisao da bi predsednik SAD Dşozef Bajden mogao da upotrebi te trupe u sukobu u Ukrajini, dodaje agencija.

„Ako se u narednih nekoliko meseci pogorÅ¡a situacija za ukrajinsku vojsku zbog nedostatka naoruÅŸanja, da li će dve američke brigade udruÅŸiti snage sa trupama NATO-a i suprotstaviti se ruskoj vojsci unutar Ukrajine? Da li je to plan, ili nada, američkog predsednika?“, upitao je HerÅ¡.

On je pozvao Bajdena da objasni američkom narodu šta dve armijske brigade rade tako blizu ratne zone.

Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade ranije je privukao svetsku paşnju kada je optuşio američkog predsednika Bajdena i drşavnog sekretara Entonija Blinkena da su učestvovali u sabotaşi ruskog gasovoda Severni tok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.