U trendu

Herš: SAD stacionirale dve brigade na granicama sa Ukrajinom

NJUJORK – Sjedinjene Američke Države stacionirale su dve brigade u Poljskoj i Rumuniji sa ukupno 20.000 ljudi, piše američki istraživački novinar Simor Herš.

„Brigada 82. vazdušno-desantne divizije aktivno obučava i izvodi vežbe iz baze u Poljskoj, nekoliko milja od ukrajinske granice“, navodi Herš u tekstu na platformi „Substack“.

On je dodao da je prošle godine ta divizija pojačana brigadom 101. vazdušno-desantne divizije koja je raspoređena u Rumuniji, prenosi TAŠ.

Američki novinar je u članku sugerisao da bi predsednik SAD Džozef Bajden mogao da upotrebi te trupe u sukobu u Ukrajini, dodaje agencija.

„Ako se u narednih nekoliko meseci pogorša situacija za ukrajinsku vojsku zbog nedostatka naoružanja, da li će dve američke brigade udružiti snage sa trupama NATO-a i suprotstaviti se ruskoj vojsci unutar Ukrajine? Da li je to plan, ili nada, američkog predsednika?“, upitao je Herš.

On je pozvao Bajdena da objasni američkom narodu šta dve armijske brigade rade tako blizu ratne zone.

Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade ranije je privukao svetsku pažnju kada je optužio američkog predsednika Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da su učestvovali u sabotaži ruskog gasovoda Severni tok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.