U trendu

Herš: Šolc i Bajden na zatvorenom sastanku o eksplozijama na Severnom toku

MOSKVA – Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, danas je izjavio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je na zatvorenom sastanku početkom meseca, između predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca, bilo razgovora o diverziji na gasovodima „Severni tok“.

Kako navodi Sputnjik Srbija, putovanje Šolca u Vašington obuhvatalo je sastanak dvojice lidera kojem nisu prisustvovali čak ni njihovi pomoćnici, pored dva događaja za javnost.

„Nije bilo saopštenja niti pisanih odgovora, ali mi je izvor blizak diplomatskim podacima rekao da je tamo bilo reči o razotkrivanju pitanja gasovoda“, napisao je Herš na svom blogu na platformi Sabstek.

Herš tvrdi da su CIA i nemačka obaveštajna služba pripremile alternativnu priču o eksplozijama na gasovodima, koja bi bila plasirana u medijima.

Kako navodi Sputnjik, rezultat sastanka Šolca i Bajdena bio je nalog pojedinim elementima CIA da, zajedno s nemačkom obaveštajnom službom, pripreme alternativnu verziju o diverziji na gasovodima, koja bi bila dostavljena američkim i nemačkim medijima.

Herš je naveo da, čak i ako Šolc ranije nije znao ništa o diverziji na gasovodima, on je od jeseni podržavao napore SAD da se prikriju dokazi.

Simur Herš je 8. februara objavio istraživanje o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, u kojem je, pozivajući se na izvor, saopštio da su eksplozivne naprave ispod ruskih cevovoda u junu 2022. godine postavili američki ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški stručnjaci, podseća Sputnjik.

Herš je rekao da je odluku sprovođenju te operacije doneo predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora s predstavnicima administracije koji se bave pitanjima bezbednosti.

Ranije je britanski Telegraf, pozivajući se na dobro informisane izvore, saopštio da zapadne specijalne službe, koje istražuju terorističke napade na gasovode, proučavaju moguću povezanost te diverzije s poznatim ukrajinskim biznismenom.

Njujork tajms saopštio je da postoje obaveštajni podaci o tome da iza diverzije na glavnoj maršruti za isporuku ruskog gasa u Evropu stoji proukrajinska grupacija, čiji su planovi možda nisu bili poznati Kijevu.

Nemački Cajt je pisao o tome da tragovi napada na gasovode „vode ka Ukrajini“, te da je navodno operacija izvođena s jahte koju je iznajmila kompanija iz Poljske, koja je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da Kijev nije umešan u terorističke napade na gasovode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.