U trendu

Hezbolah prihvatio sporazum koji su postigli Izrael i Liban

BEJRUT – Libanski Hezbolah je saglasan sa sporazumom o demarkaciji libanskih pomorskih granica sa Izraelom, uz posredovanje SAD, izjavila su danas dva visoka neimenovana libanska izvora.

Jedan visoki zvaničnik libanske vlade i jedan zvaničnik blizak Hezbolahu rekli su da je ta grupa pristala na uslove sporazuma i smatra da su pregovori gotovi, preneo je Rojters.

Izraelski premijer Jair Lapid potvrdio je ranije danas da su Izrael i Liban postigli istorijski sporazum o pomorskoj granici.

„To je istorijsko postignuće koje će ojačati bezbednost Izraela, upumpati milijarde u izraelsku privredu i obezbediti stabilnost naše severne granice“, precizirao je Lapid.

Libanski predsednik Mišel Aun naveo je da su odredbe finalnog predloga sporazuma, koje je poslao američki izaslanik Amos Hostin, prihvatljive za Liban i nada se da će sporazum čim pre biti objavljen, navodi se u saopštenju libanskog predsedništva u koje je Rojters imao uvid.

Aun je saopštio da će održati konsultacije s premijerom i predsednikom parlamenta pre nego što zauzme definitivni stav o sporazumu.

Sporazum s Libanom će se naći pred Lapidovim bezbednosnim kabinetom i vladom u sredu, pre nego što ga razmotri parlament.

Liban i Izrael dobili su konačni predlog sporazuma o pomorskoj granici, uz posredovanje SAD, koji zadovoljava sve njihove zahteve i koji bi mogao da dovede do istorijskog sporazuma, saopštili su danas pregovarači iz dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar