U trendu

Hezbolah: Saudijska Arabija je primorala premijera Libana na ostavku

Vodja libanske ekstremističke grupe Hezbolah Hasan Nasralah rekao je danas da je Saudijska Arabija primorala premijera Libana Saada Haririja da podnese ostavku.

Nasralah je u današnjem govoru pozvao na strpljenje pošto je Hariri juče neočekivano podneo ostavku u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije.

Generalni sekretar Hezbolaha optužio je Saudijsku Arabiju da je napisala Haririjevu ostavku i primorala ga da je pročita na saudijskoj televiziji. Nasralah je čak upitao da li je Rijad držao Haririja protiv njegove volje.

Napadi Nasralaha na tu kraljevinu u Persijskom zalivu postali su oštriji s produbljivanjem rivalstva Saudijske Arabije i Irana zbog ratova u Siriji i Jemenu.

Hezbolah je poslao hiljade svojih boraca u sirijski rat, a ima podršku Irana koji ga finansira i smatra se iranskim zastupnikom u Libanu.

Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi Hezbolaha. Ta Vlada je bila duboko podeljena izmedju onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvodjenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Očekuje se da će jučerašnja ostavka Haririja naglo podići napetost u Libanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.