U trendu

Hiljade Australijanaca protestovalo zbog državnog praznika

Desetine hiljada demonstranata protestovale su danas u Australiji protiv državnog praznika kojim se obeležava dolazak prvih britanskih kolonista 1788. godine, smatrajući da je taj praznik uvreda za domorodačko stanovništvo.

Za mnoge Australijance „Dan Australije“ koji se obeležava 26. januara predstavlja početak represije nad Abordžinima. Oni traže da se zato preispita taj praznik.

Više od 10.000 ljudi protestovalo je u Melburnu zbog, kako su ga nazvali, „Dana invazije“.

„Ovo je uvek bila i uvek će biti domorodačka zemlja“ uzvikivali su demonstranti. Na plakatima koje su nosili piše „Vi ste na ukradenoj zemlji“.

Hiljade demonstranata je i u drugim gradovima protestovalo zbog praznika.

„Australija treba da uzme u obzir domorodačke narode. Proslavljati za Dan Australije dan kada su Evropljani zauzeli Australiji predstavlja uvredu, to je nepoštovanje prema ljudima čiju zemlju smo uzeli“, rekao je jedan od demonstranata.

Već se nekoliko godina u zemlji pominje ideja da treba promeniti datum državnog praznika. Prošle godine tri opštine u državi Viktoriji glasalo je da više ne priznaju 26. januar kao praznik.

Premijer Malkolm Ternbul se protivi svakoj promeni smatrajući da bi to izazvalo podele.

Aboridžini kojih je bilo milion kada su došli doseljenici, sada ne predstavljaju više od tri odsto od 24 miliona Australijanaca. Tako da ih je danas manje nego na početku kolonizacije njihovog kontinenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)