U trendu

Hiljade nigerijskih lovaca pripremaju ofanzivu protiv ekstremista Boko Harama

Hiljade nigerijskih lovaca naoružani amajlijama i dobrim poznavanjem nepristupačnog terena pripremaju ofanzivu protiv ekstremista Boko Harama koji deset godina pustoše severoistok Nigerije.

Oni smatraju da je krajnje vreme da pomognu vojnicima da zaustave tu opasnu pobunu.

Nigerijska vlada sprečila je sprovodjenje slične ofanzive pre pet godina nazivajući to samoubilačkom misijom, a novi guverner države Borno, gde je bilo najviše napada Boko Harama, sada podržava taj poduhvat.

To je znak da su nigerijske vlasti koje su više puta tvrdile da su porazile Boko Haram, možda iscrple opcije protiv islamskih ekstremista i ogranka koji je nedavno objavio vernost grupi Islamska država.

Novi guverner države Borno Babagana Zulum rekao je da mu je dosta primenjivanja konvencionalnih strategija protiv ekstremističke grupe koja je ubila ili otela desetine hiljada ljudi i zbog koje su milioni raseljeni.

Nemiri su izazvali veliku humanitarnu krizu.

Guverner je nedavno odobrio angažovanje najmanje 10.000 lovaca da pomognu da se okončaju borbe.

I mada nigerijska vojska nije želela da komentariše, portparol vlade je potvrdio da je guverner rešio da agresivno istraži svaki legalni način u pokušaju da okonča pobunu, posle konsultacija sa ključnim osobama uključujući starešine i tradicionalne vladare.

Portparol vlade rekao je da su im potrebne sve moguće molitve s obzirom na zadatak koji ih čeka.

Lovci su odvojeni od civilnih odbrambenih snaga koje su nikle u severoistočnoj Nigeriji da se bore protiv pobune Boko Harama.

Smatra se da su oni jedina grupa sa dobrim poznavanjem šuma i drugih terena u velikoj oblasti blizu Jezera Čad. Oni vide svoje amajlije kao zaštitu od napada.

Novinar agencije AP posetio je ove nedelje kamp gde oko 2.000 lovaca čeka da krene na marš u žumu Sambisa i druga skrovišta Boko Harama.

Više od 5.000 lovaca mobilisano je iz Nigerije i regionalnih zemalja uključujući Burkinu Faso, Niger i Čad, rekao je jedan od vodja lovaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.