U trendu

Hiljade ugroženih Avganistanaca još čeka na odlazak

BERLIN – Nemacka i druge zemlje NATO pre godinu dana su na brzinu napustile Avganistan uz obećanje da će organizovati odlazak iz Avganistana i ljudima koji su za njih radili, ali talibani maksimalno otežavaju taj poduhvat, prenosi Dojče vele.

Dolazak Avganistanaca i Avganistanki koji su ugroženi u svojoj domovini, jer su pomagali Nemačkoj i kojima je iz Berlina obećana pomoć je u zastoju, piše „Špigl“.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je saopštilo da vlast u Kabulu dopušta ljudima da napuste zemlju samo ako imaju pasoš – mada se tamo posoši gotovo ne izdaju, navodi list.

Nakon što je NATO napustio Avganistan, avgusta 2021. nemacka Vlada je uspostavila hitan program za hiljade ljudi koji su radili za nemacke institucije, politicke aktiviste i umetnike.

Prema pisanju „Špigla“, u julu je u Nemacku došlo 1.044 Avganistanaca. Prvobitno je, međutim, bilo planirano da od pocetka jula do sredine septembra bude dozvoljen izlazak za 7.700 Avganistanaca. Taj cilj postaje sve nerealniji.

Sa Pakistanom postoji sporazum na osnovu kojeg Avganistanci kojima je potrebna posebna zaštita mogu da uđu u zemlju bez pasoša. Ministarka inostranih poslova Analena Berbok sastala se sa pakistanskim kolegom početkom juna. Ali i ovde su talibani sprecili implementaciju, navodi ministarstvo spoljnih poslova.

Nemacko ministarstvo je u kontaktu sa drugim zemljama kako bi se otvorile dodatne rute kopnenim i vazdušnim putem. Međutim, za sve izlazne rute, pasoši predstavljaju „veliki problem“.

Od povlacenja Bundesvera iz Avganistana pre godinu dana, Nemacka je obećala da će iz zemlje izvući ukupno 23.614 svojih bivših saradnika i članova njihovih porodica. Kako je potvrdila Savezna kancelarija za migracije i izbeglice, do sada je u Nemacku stiglo njih 17.556.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar