U trendu

Hiljade vatrogasaca gasi požare u Španiji i Portugalu

Hiljade vatrogasaca se u Španiji i Portugalu danas bori sa požarima koji prete brojnim lokalima i turistima, dok se vlasti nadaju da će najava dolaska hladnijeg vremena pomoći u borbi sa vatrenom stihijom.

Jedno od najvećih poprišta požara je u portugalskom nacionalnom parku Peneda-Gereš, nedaleko od granice sa Španijom, odnosno njenom severnom oblašću Galicijom, gde, takođe, besni pet velikih šumskih požara, preneo je AFP.

„Goreli su pašnjaci, stoka nema više šta da jede. To je nesreća za turizam i za park prirode, jedini u Portugalu“, rekao je gradonačelnik grada Arkos de Valdevez, koji se nalazi u okviru nacionalnog parka.

Više od 2.700 vatrogasaca gasilo je danas u Portugalu 80 požara, dok je prethodne noći bilo angažovano njih 3.800 kako bi se borilo sa vatrenim stihijama na 100 lokacija, saopštila je portugalska služba za civilnu zaštitu.

Predstavnik pomenute službe izjavio je danas da je većina požara pod kontrolom, dok se neki u potpunosti ugašeni.

Na istočnoj obali Španije vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu šumski požar koji gori u popularnom turističkom odmaralištu Benidorm, zbog čega je moralo da se evakuiše oko 1.400 ljudi.

Španske vlasti veruju da je taj požar namerno izazvan i tragaju za krivcima, navodi Frans pres.

Za drugi požar u Španiji koji je izbio na osrtrvu Menorka vlasti su takođe navele da je pod kontrolom. Lokalne vlasti su prethodno saopštile da su taj požar najverovatnije izazvala deca koja su se igrala petardama.

Temperature u Španiji i Portugalu su ovih dana izuzetno visoke, tako da je u nekim mestima u Portugalu izmereno 40, a u Španiji i 44 stepena Celzijusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar