U trendu

Hina: Predsednik HBK Dražen Kutleša biće naslednik kardinala Bozanića

ZAGREB – Splitsko-makarski nadbiskup i predsednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražen Kutleša trebao bi sutra u podne da bude imenovan za nadbiskupa koađutora Zagrebačke nadbiskupije i time za naslednika kardinala Josipa Bozanića, piše Hina pozivajući se na nezvanične crkvene izvore.

Kutleša je oktobra prošle godine izabran za novog predsednika HBK-a sa petogodišnjim mandatom, a Bozanića (73) bi trebalo da nasledi nakon što navrši 75 godina.

Prema pisanju medija, papa Franja odredio je Kutlešu za nadbiskupa koađutora nakon procesa u sklopu kojeg se poverljivo ispituju kandidati koji odlaze u Rim, gde ih papa odobrava i potvrđuje.

Za splitsko-makarskog nadbiskupa izabran je 11. jula 2020. a u službu je stupio 13. maja 2022.

Kutleša je rođen u Tomislavgradu 25. septembra 1968. Posle osnovne škole koju je pohađao u Prisoju, završio je Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987.

Završio je filozofsko-teološke studije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, gde je diplomirao 1993.. Godinu kasnije postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.