U trendu

Hipi: Istrazicemo sve optuzbe o ponasanju SAS u Avganistanu

LONDON – Sve nove optužbe o ponašanju pripadnika britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) u Avganistanu bić istražene, poručio je britanski ministar oružanih snaga Džejms Hipi.

Bi-Bi-Si je prethodno objavio da je moguće da su pripadnici jedinice SAD nezakonito ubili 54 osobe za šest meseci u Avganistanu.

„Niko u našoj organizaciji, ma koliko poseban, nije izuzet od zakona“, rekao je Hipi obraćajući se poslanicima.

Laburisti su pozvali da se sprovede istraga o tvrdnjama da je jedinica SAS-a u u više navrata ubijala nenaoružane muškarce i zarobljenike, prenosi Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si je ranije objavio da istraga koju je sproveo pokazuje da su pripadnici britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) u Avganistanu ubijali zarobljenike i nenaoružane muškarce pod sumnjivim okolnostima.

Kako navodi ovaj medij, pozivajući se na novopribavljene vojne izveštaje, postoji mogućnost da je samo jedna jedinica za šest meseci u Helmandu nezakonito ubila 54 osobe 2010. i 2011.

Kako dodaje, bivši šef britanskih specijalnih snaga general ser Mark Karlton-Smit obavešten je o navodnim ubistvima, ali nije prosledio dokaze Kraljevskoj vojnoj policiji, čak ni nakon što je ta služba započela istragu ubistava koje su počinili SAS-ovci.

BBC navodi, pozivajući se na zvanična dokumenta, da postoji obrazac „iznenađujuće sličnih izveštaja“ o operacijama SAS, poznatih kao „misije ubijanja i zarobljavanja“, tokom kojih su vojnici ubijali Avganistance tokom noćnih racija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.