U trendu

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN, EU poziva na uzdržanost

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli objavila je noćas da je danas za 11 časova prepodne po njujorškom vremenu sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN, u vezi s eskalacijom situacije između Rusije i Ukrajine.

AP prenosi da je Hejlijeva to saopštila putem Tvitera.

TASS je preneo da je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski prethodno izjavio da je Rusija je zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Azovskom moru.

U Kijevu je održana sednica ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost nakon koje je tamošnji predsednik Petro Porošenko najavio da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja.

Evropska unija je pozvala Rusiju i Ukrajinu da „deluju sa najvećom mogućom uzdržanošću kako bi deeskalirala“ situacija.

U saopštenju koje je potpisala Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini, takođe je navedeno da Brisel od Rusije očekuje da „ponovo uspostavi slobodu prolaza“ kroz Kerčki moreuz.

Brodovi ruske obalske straže juče su zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Reč je o dva artiljerijska broda i tegljaču koji su potom odvučeni u luku Kerč na Krimu.

Ruska strana je upotrebila oružje kako bi ukrajinske brodove prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Rojters je naveo da taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)